Tallinna Superalkon takana

Suomalaisen olutintoilijan lähimpiä ja kaikinpuolin helpoimpia reissukohteita on ehdottomasti Tallinna. Eikä mikään huono kohde ole ollenkaan!

Jos saavut Tallinnaan Eckerööllä tai Viikkarilla, ensimmäiselle pitstopille pääsee pikapatikalla suoraan satamasta: anna muiden tähystää superalkoon, käännä oma kokka täysin päinvastaiseen suuntaan ja muutaman sadan metrin kävelyn päässä siintää Uba ja Humal (Võrgu 3, 10415 Tallinn)

Uba ja Humal on yhdistetty bottleshop ja baari: Hanasta löytyy erinomainen valikoima vaihtuvia oluita ja kaupan hyllyltä vielä hurjan paljon enemmän. Myös kaupasta ostetun tölkin tai pullon sai nauttia ainakin vielä pari kesää sitten terassilla. 

Maistelusetti kahteen henkeen on helppo tapa käydä läpi useampikin tuote

Aamulaivalla kun oltiin perillä, Uba ja Humalan baaripuoli oli vasta aukenemassa, joten ennen kuin saatiin maistelulaudat, piti ottaa alkuvesi tölkistä. Tankerin Hallucination (IPL) oli oikein toimiva kolmosen perussuoritus siihen tarkoitukseen.

Neljän oluen maistelulautoihin pyrittiin keräämään mahdollisimman paljon virolaista tekelettä, vaikka esim. Tankeria toki saa Suomestakin montaa laatua ihan perusmarketistakin. Sen suurempia analyyseja en näistä ole tehnyt, mutta ainakaan mistään ei jouduttu tappelemaan kun maut meni onnistuneesti ristiin; neljästä aina kaksi oli enemmän omaan makuun, ja kaksi toisen. Hääpäivän vietossa kun oltiin, niin hyvä kun sopu säilyi!

Tanker: Loota Kii (IPA), josta olin kirjoittanut muistiin jotakuinkin, että kitkerää vettä, ei tää millekkään oikein maistu. Ilmankos siis ettei oo jäänyt sen kummemmin mieleen.
UJH Man's Brewery: Royal Mehu Kati (IPA imperial double)
Maistila: "Jah, nüüd Saate Juua!" (sour)
Tanker: Black Stockings (porter)
Tanker: Folk Lager (vienna lager)
KOLK: Hoovus (sour) - joka kesämehuisuudesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, oli meidän suosikki!
Tanker: Rehydration (IPA - tai ennemminkin NEIPA, mistä pitäisi kyllä osata varoittaa)

Uba ja Humal

Matkalla Uba ja Humalaan saattoi ihastella vaikka näitä

Eipä Tallinnasta noin muutenkaan olutbaarit hetkeen lopu kesken. Monella on jopa omaa olutta (tai ainakin omalla nimellä, olkoonkin sitten oikeasti mitä hyvänsä). Me maisteltiin ruuan kanssa esim. Hell Hunt (Pikk 39, 10133 Tallinn) ravintolan omat. Tume ja Ale, joista schwazbier-tyylin Tume oli meikäläisen mieleen ja punainen amber ale taas enemmän seuralaisen makuun. Paikka valittiin muuten alkujaan sillä perusteella, että logossa näkyy tissit. Sillä tavalla ollaan niinku kypsiä aikuisia.

Käymisen arvoinen hassunhauska baari (ilmeisesti myös johonkin aikaan yökerho?) on Bunker baari aivan vanhan kaupungin muurien ulkopuolella. Bunkkeriin rakennettu baari on myös sisustettu teeman mukaisesti kaikenlaisella ydinsotaan valmistavalla tietoiskumateriaalilla ynnä muulla jännällä.

Arkkitehtuuriltaan mielenkiintoiselta (ainakin vuonna 2019 vielä uudehkolta) Rotermannin alueelta löytyy myös Brew Dog, mikäli kiinnostelee kansainvälisempi olutvalikoima. Baari ja olutkauppa löytyvät kun näet ison punaisen buldogin (Rotermanni 2, 10111 Tallinn). Brew Dog on skottilainen panimo, mutta oluet on kyllä kelpoisia Virossakin juotuna. Terassilla maisemaa peitti vielä tuolloin rakennustyömaan aita, mutta jahka hommat valmistuu, alue lienee persoonallinen illanviettokohde.

 

Mikäli panimovierailu kiinnostelee, Põhjala pruulikodan eli panimon sydän sijaitsee vanhassa sukellusvenetehtaassa, kävelymatkan päällä Uba ja Humalasta. Põhjala (Peetri 5, 10415 Tallinn) tarjoaa panimokierroksia myös englanniksi, paikan voi ostaa verkkokaupasta ja hintaan (12€) kuuluu 3-4 oluen maistelu. Tap room on auki myös muuten kuin kierrosten yhteydessä ja panimon oheistuotteita kuten laseja, paitoja, tarroja jne. saa myös ostaa matkamuistoksi.

Panimokierroksilla olen muutaman kerran käynyt eri paikoissa, ja vaikka ne toki sisällöltään noudattavat enemmän tai vähemmän samaa kaavaa (oluenteko nyt vaan sisältää aika lailla samat perusasiat!) oli Põhjalan kierros taiten tehty, paikka on mielenkiintoinen ja lisäksi panimon spesiaalia ovat erilaiset tynnyrikypsytetyt oluet, mikä tuo lisävaatimuksia tilalle. Erilaista tynnyriä oli sitten meinaan jokunen! Mukana samalla kierroksella sattui olemaan vanhempi rouvasoletettu, joka myös totesi olleensa panimolla töissä silloin kun siellä vielä tehtiin sukellusveneitä.

 

Meillä kierroksen maistoihin kuuluivat Kosmos (NEIPA, joten jäi jo tyylinsä puolesta valitettavasti meidän listalla häntäpäähän, koska neipa nyt vaan on nei nei), Õhtu (porter, ihan superhyvää, täydellinen portteri olematta tunkkainen), Prenzlauer Berg (berliner weisse, kevyt kiva ja maistelusetissä juuri oikeaan kohtaan portterin jälkeen) ja Cocobänger (imperial stout, joka periaatteessa on kaikkea sitä mitä rakastan oluessa; tuhti ja tumma, mutta kookos ei vaan uppoa).

 

Panimokierroksen jälkeen yläkerran taproomilla maisteltiin vielä vähän lisää. Yllättäen niistä suosikiksi nousivat sour ipa Collusion Course, joka olikin aika toimiva vaikka kuulosti erikoiselta, ja imperial porter Hämarik, kun oli sitä tuhtia ja tummaa, mutta ei kookosta. Pieni terassi oli lämpimänä kesäpäivänä tupaten täynnä, mutta sisätila on laaja ja ruokaakin saa.

Põhjalan valikoima muuttuu jatkuvasti, mutta yleinen laadukas linja pysyy ja mitään aivan "ohi" oluita en heiltä ole maistanut. Ja jos portterit ja stoutit ovat mieleen, kannattaa ehdottomasti panimoon tutustua!

Põhjala panimokierros


Tallinnan remontoitu Balti Jaama Torg eli Asematori on alueena mielenkiintoinen nähtävyys ja ostospaikka. Löytyy herkkuja, rompetorilla löytöjä vaikkapa neuvostoajoilta, ja tietysti oma panimo Humalakoda (Kopli 1, 10149 Tallinn).


Humalakoda oli tosin ainakin päiväsaikaan lapsiperheidenkin täyttämä ruokapaikka, että meihin suhtauduttiin hieman nyrpistellen kun haluttiin keskellä päivää vaan olutmaistiaislautanen. Mutta mikäpä siinä, kun oluet sitten lopulta olivat erinomaisia. Punane (red ale) ja Keelatud Vili Kiivi (sour / berliner weisse) kiilasivat jopa koko reissun kärkisijoille! Eikä muissakaan maistetuissa jäänyt huomautettavaa. Vessaa etsiessä meinasin tosin eksyä kun piti kulkea melkoisen basaarin läpi.


 

Tallinna yllätti erittäin positiivisesti sitten edelliskäynnin, joka sekään ei ollut mitenkään negatiivinen. Siinä missä mulle joskus myytiin Berliinin reissu ajatuksella boheemista ja taiteellisesta fiilistelykaupungista, niin kyllä Tallinna vuonna 2019 meni kirkkaasti ohi. Jo pelkästään Telliskiven alue hienoine seinätaiteineen vei sydämen. Sieltä täältä vanhan kaupungin ympäriltä löytyi huikeita, persoonallisia paikkoja, missä historiaa ja nykytaidetta ja arkkitehtuuria on hienosti yhdistetty. Ja melkein mihin vaan terassille tai ravintolaan voi mennä istumaan sillä tiedolla, että olutvalikoimasta löytyy!

Muistot siltä, miltä Tallinna näyttää saivat mukavasti lisäväriä!


Pro-tip(tap)s.
Oluen kanssa küüslauguleivad eli valkosipulileipäset on aivan ehdoton! Herkku, jota olen kaivannut myös kotimaisiin olutbaareihin. Täydellinen yhdistää olueen, helppo ja halpa valmistaa, ja niiiin hyvää, ettei järkeä!

Kommentit